یک مطالعه اکتبر 2024 که در Computers in Biology and Medicine منتشر شد، نشان میدهد که چه چیزی مردان و زنان برای صبحانه میخورند میتواند به روشهای بسیار متفاوتی بر آنها تأثیر بگذارد.
محققان دریافتند که مردان با صبحانه های غنی از کربوهیدرات بهترین عملکرد را دارند.
از سوی دیگر، زنان پاسخ متابولیکی بهتری نسبت به صبحانه پر چربی داشتند.
محققان پیشنهاد کردند که این تفاوتها میتواند برای تطبیق رژیمهای غذایی افراد با نیازهای آنها، کمک به کاهش وزن و بهبود انرژی مورد استفاده قرار گیرد.
این تیم پس از ایجاد یک مدل ریاضی متابولیسم برای مردان و زنان به این نتیجه رسیدند.
این مدل شامل سناریوهای تغذیه و روزه داری در جوانان سالم بود.
علاوه بر این، پاسخهای متابولیکی را به وعدههای غذایی پر کربوهیدرات و چربی بالا در سطح اندام و کل بدن مورد توجه قرار داد.
آنها به طور خاص فعالیتهای مغز، قلب، ماهیچههای اسکلتی، دستگاه گوارش، کبد و بافت چربی (چربی) را مدلسازی کردند.
هدف اعلام شده این مطالعه بررسی نحوه متابولیسم کربوهیدرات ها و چربی ها در سراسر بدن و اندام های مختلف بود.
آنها همچنین می خواستند در مورد آنچه که ممکن است باعث ایجاد تفاوت های متابولیک شود بیشتر بیاموزند.
نویسندگان گفتند که هدف از ایجاد یک مدل ریاضی استفاده از دادههای موجود برای آزمایش سریع فرضیهها و اصلاح مطالعات بدون نیاز به انجام مطالعات انسانی بیشتر است.
نویسندگان نوشتند تحقیقاتی مانند این به پر کردن شکاف در ادبیات علمی کمک می کند و توضیح می دهد که بیشتر در مورد پاسخ های متابولیک به غذا در مردان شناخته می شود.
بررسی تفاوتهای جنسیتی در متابولیسم میتواند به ما کمک کند تا درباره سفارشیسازی توصیههای تغذیه برای نیازهای منحصربهفرد زنان بیشتر بدانیم.
کاترین گرواسیو، متخصص تغذیه و رژیم غذایی ثبت شده و مربی تایید شده تغذیه ورزشی با WOWMD، که بخشی از این مطالعه نبود، گفت: یکی از دلایلی که مردان و زنان پاسخ متفاوتی می دهند این است که مردان تمایل به داشتن توده عضلانی بیشتری دارند.
او گفت که این بدان معناست که مردان تمایل دارند از کربوهیدرات ها برای انرژی سریع استفاده کنند، در حالی که زنان تمایل به استفاده بیشتر از چربی بدن دارند.
به گفته Gervacio، نتیجه این است که ذخیره انرژی درازمدت یک زن، چربی ها را به طور موثرتری می سوزاند.
او توضیح داد: «این بدان معناست که مردان معمولاً برای انرژی به کربوهیدرات ها متکی هستند، به ویژه در حین فعالیت ها، در حالی که بدن زنان در استفاده از چربی بهتر است، به ویژه در زمان استراحت یا روزه داری».
به گفته Gervacio، تفاوت های هورمونی نیز می تواند نقش داشته باشد.
او گفت: «هورمونهایی مانند استروژن در زنان باعث ذخیره چربی و سوزاندن چربی میشوند، بهویژه در طول روزهداری یا زمانی که انرژی برای مدت طولانیتری مورد نیاز است». از سوی دیگر، هورمونهای مردانه، مانند تستوسترون، از رشد عضلانی بیشتری حمایت میکنند، بنابراین متابولیسم آنها بیشتر به سمت تجزیه کربوهیدراتها برای انرژی فوری است.
در نهایت، Gervacio به انرژی و نیازهای غذایی متفاوت مردان در مقایسه با زنان اشاره کرد.
او گفت: «با توجه به نسبتهای متفاوت ماهیچهها به چربی و نحوه استفاده ارگانها از انرژی، بدن مردان و زنان مواد مغذی مختلفی را در اولویت قرار میدهد.» این باعث میشود که زنان در حفظ و استفاده از چربیها برای انرژی کارآمدتر باشند، در حالی که بدن مردان برای انفجار سریع انرژی، کربوهیدراتها را سریعتر میسوزاند.»
آکانکشا کولکارنی، متخصص تغذیه ثبت شده در Prowise Healthcare، که او نیز در این مطالعه شرکت نداشت، توضیح داد که تفاوت در جنسیت بیولوژیکی، هورمون ها، سن و فعالیت بدنی باید در نظر گرفته شود، چه به دنبال کاهش وزن باشید یا صرفا برای داشتن انرژی بیشتر و سلامتی بهتر
به عنوان مثال، رژیمهای کاهش وزن برای مردان ممکن است حاوی کربوهیدراتهای پیچیدهتر باشند، در حالی که زنان ممکن است روغنهای سالم بیشتری مصرف کنند.
او گفت: «تغذیه سفارشی به افراد کمک میکند تا به تدریج وعدههای غذایی خود را تنظیم کنند و انرژی ماندگاری را تأمین کنند.
در نهایت، کولکارنی گفت که تغذیه شخصی، به ویژه اگر از تجزیه و تحلیل مشخصات متابولیک فردی ناشی شود، می تواند سلامت کلی فرد را بهبود بخشد.
او در پایان گفت: «در نظر گرفتن جنبههای جنسیتی متابولیسم به کنترل میزان پاسخ التهابی و سطح قند خون به روشی بهتر و مدیریت موفقیتآمیز وزن اضافی بدن در آینده کمک میکند که به سلامت بهتر منجر میشود.»
یک مطالعه جدید با استفاده از یک مدل ریاضی نشان داده است که مردان و زنان پاسخهای متابولیکی متفاوتی به انتخاب صبحانه خود دارند.
مردان به صبحانه های غنی از کربوهیدرات پاسخ مطلوب تری دادند.
با این حال، زنان به صبحانههای پرچرب بهتر پاسخ دادند.
کارشناسان می گویند عواملی مانند تفاوت در توده عضلانی، هورمون ها و نیازهای مواد مغذی می توانند در پاسخ های متابولیک فرد به غذا نقش داشته باشند.
با این حال، برنامه های تغذیه شخصی که این را در نظر می گیرند می توانند به کاهش وزن، داشتن انرژی بیشتر و سلامت کلی بهتر کمک کنند.
منبع: reuters