وقتی صحبت از سلامت قلب و عروق به میان می آید، آنچه می خورید و می نوشید می تواند تأثیر زیادی بر رگ های خونی شما داشته باشد.
دو مطالعه جدید بینشی در مورد چگونگی انتخاب نوشیدنیهای سالم ارائه میدهند، بهنظر میرسد چای و آب پیش از قهوه و نوشابه-حداقل در مورد خطر سکته مغزی- پیشروی میکنند.
یک تحلیل نشان داد که مصرف مکرر نوشابه های گازدار و آب میوه خطر سکته مغزی را افزایش می دهد. یکی دیگر نشان داد که نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه در روز خطر سکته مغزی را افزایش می دهد، در حالی که چای این خطر را کاهش می دهد.
اندرو اسمیت، دکترا، پروفسور اپیدمیولوژی بالینی در دانشگاه: “به عنوان یک پزشک و به عنوان فردی که در مورد خطر سکته مغزی تحقیق کرده است، ما مردم را تشویق می کنیم که از مصرف نوشیدنی های گازدار و میوه ای خودداری کنند یا مصرف آنها را به حداقل برسانند و به جای آن از آب استفاده کنند.” دانشگاه گالوی در ایرلند، که محقق اصلی هر دو مطالعه بود، در بیانیهای گفت.
سکته مغزی زمانی اتفاق میافتد که رگ خونی که خون را به مغز میبرد یا توسط لخته مسدود میشود یا پاره میشود. در نتیجه، بخشی از مغز نمی تواند خون و اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کند، که منجر به مرگ سلول های مغز می شود.
در ایالات متحده، سکته مغزی یکی از علل اصلی مرگ و میر آمریکایی ها است. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، هر سال بیش از 795000 منبع معتبر آمریکایی دچار سکته مغزی می شوند.
یافتههای هر دو مطالعه از تجزیه و تحلیل دادههای پروژه تحقیقاتی INTERSTROKETTrusted Source بدست آمده است. آنها در Journal of StrokeTrusted Source و International Journal of Stroke منتشر شدند.
این پروژه تقریباً 27000 نفر را در 27 کشور درگیر کرد که تقریباً 13500 نفر اولین سکته مغزی خود را تجربه کردند.
در یک تجزیه و تحلیل، محققان دریافتند که نوشیدن حداکثر یک نوشیدنی گازدار در روز – چه شیرین شده با شکر یا به طور مصنوعی شیرین شده – با 22٪ افزایش خطر کلی سکته مغزی مرتبط است. این خطر برای افرادی که دو یا بیشتر از این نوشیدنی ها را در روز مصرف می کنند به شدت افزایش می یابد.
مصرف یک آب میوه یا نوشیدنی در روز با افزایش 37 درصدی خطر سکته مغزی مرتبط است. با مصرف دو آب میوه یا نوشیدنی در روز، این خطر سکته سه برابر شد.
محققان دریافتند زنان بیشترین خطر سکته مغزی را در ارتباط با آب میوه یا نوشیدنی داشتند.
آنها همچنین خاطرنشان کردند که در حالی که آب میوه می تواند حاوی ترکیباتی مانند پلی فنول باشد که فواید مربوط به قلب را ارائه می دهد، “برخی از نوشیدنی های میوه ای حاوی شیرین کننده ها یا نگهدارنده های اضافه شده هستند که ممکن است این فواید بالقوه را جبران کند.”
علاوه بر این، این تجزیه و تحلیل نشان داد که نوشیدن هفت فنجان یا بیشتر آب در روز با کاهش خطر کلی سکته مغزی و همچنین کاهش خطر سکته مغزی به دلیل لخته شدن خون یا خونریزی مرتبط است.
تجزیه و تحلیل دیگر نشان داد که نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه در روز با 37 درصد بیشتر خطر کلی سکته مغزی و 32 درصد بیشتر خطر سکته ناشی از لخته در ارتباط است. هیچ افزایش خطر سکته مغزی برای سطوح پایین مصرف قهوه وجود نداشت.
در مقابل، نوشیدن بیش از چهار فنجان چای در روز با 19 درصد کاهش خطر ابتلا به انواع سکته مغزی و سکته مغزی ناشی از لخته، و همچنین 22 درصد کاهش خطر سکته مغزی به دلیل خونریزی مرتبط بود.
فواید آن برای انواع مختلف چای کمی متفاوت است.
نوشیدن سه تا چهار فنجان چای سیاه در روز – مانند چای ارل گری یا چای صبحانه – با 29٪ کاهش خطر کلی سکته مغزی مرتبط بود.
چای سبز، مصرف سه تا چهار فنجان در روز، با کاهش 27 درصدی خطر کلی سکته مغزی مرتبط بود. سایر انواع چای با کاهش کلی کمتر خطر سکته مغزی مرتبط بودند.
محققان دریافتند این فواید چای مربوط به سکته با اضافه کردن شیر از بین رفت.
این مطالعه بین شیر گاو و جایگزین های شیر مانند سویا، جو دوسر یا نوشیدنی بادام تفاوت قائل شد. با این حال، اسمیت به Healthline گفت که از آنجایی که این مطالعه شامل افرادی در مناطقی با شیوع بالای تحمل لاکتوز بود، برخی از شرکتکنندگان احتمالاً از شیرهای غیرلبنی در قهوه یا چای خود استفاده میکردند.
این مطالعات مشاهده ای هستند و نمی توانند ثابت کنند که نوشیدن قهوه، چای یا نوشابه باعث کاهش یا افزایش خطر سکته می شود.
José Morales، MD، متخصص مغز و اعصاب عروقی و جراح مداخله ای عصبی در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان در سانتا مونیکا، کالیفرنیا، گفت: علاوه بر این، “اینها مطالعات مورد-شاهدی با استفاده از پرسشنامه ها هستند که می توانند مستعد سوگیری و محدودیت های دیگر باشند.”
او به Healthline گفت: «با این وجود، مبنایی از تحقیقات مستقل قبلی وجود دارد که با این مطالعات مطابقت دارد تا از سلامت کلی مصرف آب نسبت به هر نوع نوشیدنی دیگری حمایت کند.
میشل روتنشتاین، MS، RD، متخصص تغذیه پیشگیرانه قلب در EntirelyNourished، موافق است.
روتنشتاین گفت: به طور کلی، “این مطالعات اهمیت انتخاب آب و چای را به عنوان نوشیدنی های اصلی برای کمک به کاهش خطر سکته مغزی نشان می دهد.”
نه مورالس و نه روتنشتاین در این مطالعات شرکت نداشتند.
این تحقیق جنبه مثبت دیگری نیز دارد.
مورالس میگوید: «برای کسانی که کافئین رشد میکنند، این اطمینانبخش است که مصرف چای و قهوه متوسط (کمتر از ۴ فنجان در روز) با افزایش خطر سکته مغزی مرتبط نیست.
منبع: reuters